Slávnostná premiéra filmu Jánošík bude už o dva týždne

22.08.2009 Celý región

Bratislava 22. augusta (TASR) – Slávnostná premiéra veľkofilmu Jánošík, s podtitulom Pravdivá história, sa uskutoční už o dva týždne, 4. septembra v Bratislave.
Film roka v premiére uzrie svetlo sveta v štýle hollywoodských premiér, nebude chýbať slávnostne prestretý červený koberec pri vstupe či príchod limuzínami hlavných predstaviteľov a pozvaných osobností.

Na premiére sa zúčastní takmer celá zostava účinkujúcich, obe režisérky Agnieszka Holland a jej dcéra Kasia Adamik, autorka scenára Eva Borušovičová, Václav Jiráček, ktorý hrá vo filme hlavnú postavu Jánošíka, Ivan Martinka (Uhorčík), Marián Labuda (gróf Ugronovič), Táňa Pauhofová (Anička), priamo z New Yorku pricestuje na premiéru herečka Sarah Zoe Canner (Barbora), ktorá si zahrala poslednú Jánošíkovu lásku.

Distribučná premiéra v slovenských kinách je pripravená šesť dní po slávnostnej premiére od 10. septembra, k dispozícii bude 16 kópií filmu, v rovnaký deň bude premiéra filmu aj v Českej republike, kde bude k dispozícii 40 kópií.

Slovensko-poľsko-česko-maďarský veľkofilm Jánošík. Pravdivá história vznikol podľa scenára Evy Borušovičovej, ktorá niekoľko rokov študovala archívne záznamy a dokumenty. Podľa nej tvoria základ filmu fakty o živote Jánošíka, ktoré sa zachovali. Príbeh je doplnený udalosťami a činmi, ktoré boli v kontexte tej doby veľmi pravdepodobné. Nový, vo viacerých smeroch prevratný pohľad Borušovičovej na známeho hrdinu oslovil režisérku Agnieszku Holland, ktorá si prizvala na pomoc svoju dcéru Kasiu Adamik.

Doterajšie filmy sa zaoberali postavou Jánošíka vždy ako legendou, tento film je však o človeku očistenom od mýtov a povestí, ktorý sa legendou stal. Herca do titulnej postavy hľadali režisérky na konkurzoch v Česku, Poľsku a na Slovensku. Z viac ako 300 adeptov nakoniec vybrali českého herca Václava Jiráčka, ktorý sa odlišoval od ostatných tým, že mal chlapčenské čaro, sústredenosť, zdržanlivosť a úprimný prejav, presvedčivo hral a hlavne mal v sebe iskru, ktorú pozná Agnieszka Holland u najlepších amerických hercov.

Do dnešných dní boli nakrútené štyri filmy o Jánošíkovi. Prvý už v roku 1921 natočili bratia Siakeľovci, druhý nakrútil v roku 1935 režisér Martin Frič a tretiu verziu v roku 1963 režisér Paľo Bielik. V roku 1976 vytvoril Viktor Kubal animovaný film Zbojník Jurko. V susednom Poľsku natočil režisér Jerzy Passendorfer v roku 1974 televízny seriál Jánošík.
 

Vyberte región